Industria aşteaptă o mărire cu circa 30% a preţului la gazele pe care le primeşte

Nicolae Havrileţ, preşedintele Agenţiei de Reglementare în Energie spune ca „Dacă la sfârşitul calendarului  se constată o diferenţă mare între preţul de intern şi preţul de extern al gazului, se poate prelungi perioada de dereglementare până în decembrie 2015”.

Deja preţul plătit de industrie pentru gaze este mult mai mare decât cel plătit de populaţie. Socotind doar preţul de vânzare al gazelor, fără trasnport, taxe şi accize, industria plăteşte 260 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gospodăriile plătesc doar 160 de dolari. Nivelarea preţurilor de intern cu cele de extern ar trebui să se facă , potrivit lui Havrileţ, „pe la 360-380 de dolari”, însă în intervale de timp diferite: industria, până cel mai târziu în 2015, consumatorii casnici , până în 2018.
Faptul că preţul gazelor pentru fabrici a urcat cu zeci de procente în ultimii doi ani a provocat mari probleme combinatelor chimice, cei mai mari consumatori de gaze din ţară.
Pe de altă parte, preşedintele ANRE spune că scumpirea gazului îi va determina pe proprietarii fabricilor să investească în retehnologizare şi echipamente mai eficiente energetic.
În prezent, preţul gazului din import este pe un trend descendent pronunţat. Dacă în urmă cu un an şi jumătate aceasta costa 590 de dolari mia de metri cubi, acum preţul lui a coborât la 390 de dolari mia de metri cubi. Amestecul de gaze intern-import este de circa 80-20%. La consumatorii casnici, importurile aproape că nu există, amestecul conţinând o componentă de import de doar 4%.
Potrivit calendarului de liberalizare a pieţei de gaze convenit cu FMI, România trebuie să renunţe treptat la preţurile reglementate. Ceea ce presupune că preţul gazului va ajunge la nivelul pieţei. În momentul de faţă, preţul pieţei reprezintă preţul cu care ruşii vând gazele: de peste două ori mai mare decât preţul de intern. Astfel, presupunând că preţul gazului rusesc rămâne la nivelul din prezent, gazul se va scumpi considerabil în anii următori.

Din acest an, a început liberalizarea pieţei de gaze pentru gospodării. La inceputul anului gazul s-a scumpit cu 3%, apoi cu 5% din 1 iulie. La 1 septembrie se va mai efectua o scumpire cu 2-3%. Pragurile de scumpire pe următorii patru ani există în calendarul convenit cu FMI.