Indexarea taxelor locale este la latitudinea autorităţilor locale

sedinta PontaGuvernul a adoptat ordonanţa care stabileşte că indexarea taxelor locale este la latitudinea autorităţilor locale şi nu reprezintă o obligaţie impusă de la nivel central. Pe de altă parte, bugetarii primesc o veste proastă. Jumătate din numărul posturilor de conducere din ministere şi agenţii vor fi desfiinţate până în martie.

Aceasta este directiva pe care au primit-o miniştrii, secretarii de stat şi şefii de agenţii de la premierul Victor Ponta. Primii care vor pleca acasă, chiar de luna acesta, sunt consilierii. Și măsurile nu se opresc aici.

O altă chestiune care este pe ordinea de zi a ședinței de Guvern o reprezintă problema taxelor şi impozitelor locale. Executivul a adoptat miercuri, ordonanţa care stabileşte că indexarea taxelor locale este la latitudinea autorităţilor locale şi nu reprezintă o obligaţie impusă de la nivel central, în contextul în care multe administraţii au decis deja majorarea taxelor invocând tocmai decizia de anul trecut a Guvernului. În luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte în 2013 cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, precizând că, faţă de suma rezultată, autorităţile locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%. Ulterior, s-a anunţat că Guvernul va modifica din nou Codul Fiscal prin introducerea unui singur articol care stabileşte că autorităţile locale sunt cele care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor şi taxelor locale în raport de evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani. Informaţia a fost confirmată de Guvern, care a precizat că ordonanţa va fi aprobată în prima şedinţă din 2013.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Doina Sirbu