Îndemnați să plătească CAS

Numărul persoanelor fără un loc de muncă din Mangalia este, în preajma sezonului rece, tot mai mare. Asta pentru că cei mai mulți localnici lucrează strict doar în perioada verii, iar în restul anului sunt şomeri fie indemnizaţi, fie neindemnizaţi. Aşa se face că, puşi în faţa unei situaţii medicale, oamenii sunt nevoiţi să îşi achite spitalizarea, cu bani extrem de mulţi. O situaţie neplăcută, mai ales că, spune conducerea Spitalului Municipal, aceasta ar putea fi uşor evitată dacă cei neasiguraţi şi-ar plăti, individual, contribuţia la Casa de Asigurări de Sănătate și ar beneficia astfel de servicii medicale gratuite.

Potrivit conducerii Spitalului Mangalia, suma necesară asigurării gratuităţii serviciilor medicale este de 5,5% din salariul minim pe economie.

Există și situații în care oamenii pot benefia de servicii medicale indiferent de calitatea lor de asigurați.

O zi de spitalizare pentru persoanele neasigurate trece de 300 de lei, la care se adaugă contravaloarea medicamentelor prescrise, în timp ce o simplă operație de înlăturare a apendicului este facturată la 1.500 de lei. Alte intervenţii sunt, însă, mult mai scumpe.

Potrivit conducerii spitalului, în România se practică o medicină „umană“, ceea ce înseamnă că pacienţii fără posibilităţi materiale sunt trataţi gratuit, faţă de alte ţări unde, fără asigurări, aceştia nu sunt nici măcar văzuţi de doctori.

Redactor:  Mihaela Dubei-Marin