Incursiune pe acoperișul Cazinoului

Cazinoul din Constanța va avea o nouă imagine. Facem astăzi o incursiune pe acoperișul clădirii aflate în plin proces de restaurare.

Cei care îndrăgesc edificiul istoric pot vedea un peisaj spectaculos al Zonei Peninsulare și Cazinoul, cu elementele decorative imense ce ornează cele 4 laturi ale bijuteriei arhitecturale: ancore, alge marine, scoici sau capete de berbeci folosite la prova corăbiilor, globuri și instrumente de navigație. Toate acestea ne fascinează prin măreția lor și ne dezvăluie și aici, geniul arhitectului Daniel Renard.

Promenada de la parcul falezei și acest promontoriu pe care este așezat Cazinoul, fundațiile și infrastructura clădirii au fost proiectate și apoi realizate sub conducerea Anghel Saligny. Grinzile metalice din subsolul edificiului sunt asemănătoare cu cele de la Podul de la Cernavodă. Ele sunt singurele care s-au păstrat intacte timp de 110 ani și nu vor fi înlocuite.

Toată structura din podul Cazinoului este astăzi consolidată iar elementele metalice care au fost corodate sunt înlocuite cu grinzi noi. Tot ce era din lemn este dat jos și înlocuit. Cazinoul din Constanța va fi restaurat după proiectul original, cu detaliile arhitecturale din anul 1910.

Reporter: Cristina Niță ; Imagine: Ionuț Constantin