A început exercițiul PROCIV 2017

Astăzi a început  exerciţiul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, organizat pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă – PROCIV 2017. Din păcate la Constața multe dintre acestea nu s-au auzit.

Începând de astăzi până vineri, la nivel naţional, vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației existente la nivelul comunităților. Marți, au fost programate astfel de exerciţii în Brăila, Călăraşi, Galaţi, Ialomiţa, Tulcea şi Vrancea.

Conform programului exerciţiului „PROCIV 2017”, acesta s-a desfăşurat în Constanţa doar în cursul zilei de marți. Din păcate multe dintre aceste sirene nu au funcționat, poate și datorită faptului că nu au fost verificate de 27 de ani.

Întrebați dacă știu ce trebuie să facă în momentul în care aud aceste sirene, locuitorii Constanței au răspuns pozitiv.

Mâine, exerciţiul se va desfăşura în Bucureşti, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu şi Iaşi. Pe 20 aprilie, sunt programate exerciţii în Alba, Harghita, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Maramureş, Mureş, Satu-Mare, Sălaj şi Sibiu. În ultima zi, pe 21 aprilie,sirenele se vor auzi în Arad, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Timiş şi Vâlcea.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea