A început campania electorală cu reguli noi

Oficial, a început campania electorală. Anul acesta nu vor mai fi permise afișele electorale de mari dimensiuni sau reclamele luminoase. Totodată, se interzice oferirea de atenții electorale, precum tradiționalele șepci, geci sau găleți.

Data de 6 mai înseamnă începutul campaniei electorale ale cărei reguli s-au schimbat radical. Cei care râvnesc la funcția de primar sau consilier local nu vor mai avea voie să folosească afișe electorale mai mari de 50 de centimetri, bannere, steaguri, reclame luminoase sau afișaj pe autoturisme.

O altă regulă importantă care se schimbă este folosirea micilor atenții către votanți. Astfel noua lege electorală specifică în mod clar că este interzisă acordarea de pixuri, geci, șepci, sau a altor obiecte menite să îi influențeze pe alegători.

Candidații vor avea la dispoziție 30 de zile să își convingă alegătorii,  campania electorală  desfâșurndu-se până pe data de 4 iunie. În cazul în care vor exista situații de egalitate, un nou tur de scrutin va fi organizat la o distanță de două săptămâni.

Printre alte noutăți ale acestui scrutin se numără și modul în care se va vota. Autoritățile centrale au inclus pentru alegerile locale un sistem informatic menit să descurajeze votul multiplu. Fiecare persoană va fi inclusă într-o bază de date care nu îi va permite să voteze și în altă parte. Numărul celor care se prezintă la vot va putea fi disponibil non stop pe site-ul biroului electoral central.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea