Începe un nou an chinezesc

O profesoară de origine chineză îi învață pe elevii Constanței tainele țării Soarelui Răsare. Limba chineză este studiată cu mare seriozitate de tinerii de la Liceul G. Călinescu, aici unde s-a și sărbătorit, în avans,începutul noului an chinezesc.

În cultura chineză, anul 2016 este anul maimuței de foc. Anul nou chinezesc este cunoscut și ca fiind Sărbătoarea primăverii și este echivalentul revelionului românesc. Sărbătorit cu mare fast și parade colorate pe străzile din China, aceasta este o tradiție care datează de milenii.

La Liceul Teoretic George Călinescu din Constanța, limba și cultura chineză este studiată încă de acum doi ani și tot mai mulți elevi își arată interesul pentru aprofundarea acestei materii. Limba chineză nu este cuprinsă în programa școlară și se desfășoară în afara orelor de curs, opțional, o oră pe săptămână.

La activitatea desfășurată în avans cu ocazia noului an chinezesc, cei prezenți au putut participa la trei ateliere. Unul de caligrafie în limba chineză, un atelier de decupat hârtie colorată, dar putut învăța și tainele jocului cu bețișoare. Cei care nu iau parte la orele de limba și cultura chineză au rămas plăcut impresionați.

Potrivit legendelor chinezeşti, în ziua de Anul Nou, Buddha a chemat toate animalele la el, însă doar douăsprezece dintre ele au venit, şi astfel şi-au arătat devotamentul față de el. Drept recunoştinţă, Buddha le-a onorat denumind anii cu numele lor, în ordinea în care au sosit. În 2016 sărbătorim intrarea în Anul Maimuţei de Foc pe 8 Februarie. Energia acestei zodii ne stimulează creativitatea, puterea de a fi noi înşine, forţa afirmării şi da strălucire calităţilor care ne definesc, ne încurajează să ne emancipăm, să evoluăm. Calităţile pozitive şi negative ale Maimuţei culminează într-un an în care orice se poate întâmpla. Nu prea are rost să ne gândim că în Anul Maimuţei de Foc 2016 vom putea să ne planificăm în tihnă viaţa. Influenţa maimuţei asupra anului 2016 face ca lucrurile să devină imprevizibile. Lucrurile vor fi realizate, dar în mare parte prin eforturi personale și individuale.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea