Începe sezonul petardelor (VIDEO)

Foc de artificii sub control. Asta işi propune Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase împreună cu jandarmeria și poliția de frontieră din Constanţa pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Oamenii legii vor începe controalele in perioada următoare şi vor verifica în primul rând autorizaţiile celor care vând artificii.

Acţiunea a fost demarată pentru prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice. Anul trecut în urma controalelor efectuate au fost identificate și confiscate peste 3000 de obiecte pirotehnice.

Ca în fiecare an, perioada sărbătorilor de iarnă face loc pe piaţă, comercianților de petarde. Conform oamenilor legii în județul Constanța doar 28 de societăți sunt autorizate să vanda articole pirotehnice.

Singurele articole pirotehnice permise de lege sunt cele din categoria I. Din aceasta fac parte artificiile de pom, jerbe, lumânări de tort, focuri bengale, şerpi cu scântei şi granule scânteietoare. În această categorie intră şi jocurile de artificii pentru nuntă. Acestea pot fi însă aprinse numai de firmele autorizate. Nerespectarea legii atrage după sine sancţiuni contravenţionale și o pedeapsă de la 3 luni până la 1 an de închisoare.

Reporter: Camer Negip ; Imagine: Alex Brinzaru