Începe procesul în cazul tragediei de la Beirut

La mai bine de un an după tragedia în urma căreia trei tinere și-au pierdut viața într-un incendiu crunt, iată că au apărut și primele măsuri luate de autorități. Procurorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus trimiterea în judecată a lui George Karam, patronul restaurantului Beirut, locul unde s-a produs incendiul. În același timp, părinții fetelor s-au constituit părți civile în dosar și cer daune de zeci de milioane de euro.

Tragedia s-a produs pe 5 aprilie 2014. Cele trei fete au ajuns la restaurantul Beirut, unde urmau să cânte și să danseze, așa cum făceau în fiecare seară. Înainte de a susține programul artistic a izbucnit un incendiu, iar tinerele au rămas captive în vestiar. Au strigat după ajutor, însă nimeni nu le-a auzit. Scenele de coșmar s-au derulat chiar sub ochii îngroziți ai prietenilor și părinților celor trei fete, care nu au putut decât să aștepte neputincioși o minune. Rugile nu le-au fost suficiente, însă.

Rudele îndurerate își cer dreptatea în instanță. Deși știu că nimeni nu le va aduce înapoi copilele, nu vor să renunțe până ce vinovatul va primi pedeapsa pe care o merită.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, George Karam este acuzat de două infracțiuni de distrugere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, realizarea unor construcţii ilegale, complicitate la abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Familiile celor trei tinere au decis să ceară și daune morale pe lângă pedeapsa pe care speră ca cei responsabili de moartea fetelor să o primească.

Incendiul de la Beirut a fost unul dintre cele mai mari tragedii din Constanța și a îngrozit o țară întreagă. Imediat după ce anchetatorii au dispus expertize și controale, șeful ISU Constanța a fost demis pentru că nu a gestionat corespunzător situația, având în vedere faptul că restaurantul se afla la doar câțiva zeci de metri de sediul pompeierilor.

Redactor: Andreea Iliescu