Începând de miercuri, fumatul va fi strict interzis în spațiile publice închise

Începând de miercuri, fumatul va fi strict interzis în spațiile publice închise. De la intrarea în vigoare a legii, nu se va mai fuma în cluburi, baruri, restaurante, școli sau spitale. Nici măcar în spațiile libere din apropierea locurile de joacă pentru copii.

 

Mulți români sunt obișnuiți ca la fiecare cafea servită să-și aprindă o țigară. Zilele aceastea sunt ultimele în care pot face acest lucru fără a se afla în afara legii. 16 martie se anunță o zi neagră pentru fumători și asta pentru că începând cu această dată, fumatul va fi interzis în localuri. Persoanele care vor încălca interdicţiile vor risca să fie sancţionate de către autorităţi. Noua lege antifumat prevede că nerespectarea prevederilor ei de către persoanele fizice se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancționează cu amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere.

Se consideră închis spațiul care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Nu sunt considerate spații închise:

  • spațiile delimitate doar de un perete, cu sau fără acoperiș, plafon sau tavan (ex: grădinile de vară, terasele amenajate în fața unui punct de lucru fără a avea sisteme de închidere laterală, balcoanele deschise, stațiile cu un perete lateral ale mijloacelor de transport în comun,etc);

  • spațiile delimitate doar de acoperiș, plafon sau tavan (ex: corturi/ chioșcuri fără închideri/ pereți laterali; peroane de tren acoperite; stațiile fără pereți laterali ale mijloacelor de transport în comun, etc)

  • spațiile deschise din aer liber.

Pentru cei care nu pot renunța la acest viciu managerii localurilor vor amenza spații speciale.

Patronii localurilor se tem totuși, că această lege ar putea aduce și mai multe dezavantaje. Sub pretexul ieșiri la țigară în fața restaurantului, clienții ar putea uita să mai plătească nota.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea