Încep controalele ANSVSA

Încep controalele specifice sărbătorilor de iarnă! Acestea se vor derula în perioada 28 noiembrie 2019 şi până în data de 7 ianuarie 2020.

Inspectorii sanitari-veterinari vor fi la datorie cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi răspândirii virusului pestei porcine africane. În acest sens, la nivelul DSVSA judeţene şi, respectiv a municipiului Bucureşti, vor fi constituite echipe, care, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratelor de Poliţie judeţene, şi, respectiv, al municipiului Bucureşti, vor efectua aceste controale.

“Se va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă măsurile privind combaterea pestei porcine africane, a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea şi comercializarea cărnii proaspete de porc, precum şi a modului de marcare şi certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor din carne de porc, sau care conţin carne de porc.”, spun reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Pentru a se verifica dacă sunt respectate condiţiile legale pentru transportul animalelor, cărnii şi produselor din carne, se vor realiza controale în trafic, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratelor de Poliţie judeţene.

Nu în ultimul rând, inspectorii sanitari-veterinari vor controla respectarea normelor în vigoare privind comercializarea ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, precum şi peştelui şi produselor din pescuit.

“Obiectivele vizate în cadrul acestor acţiuni sunt: pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi unităţile de vânzare cu amănuntul. Pieţele agroalimentare vor fi supravegheate de către medicii veterinari care vor sancţiona comercializarea produselor în alte condiţii decât cele prevăzute de normele sanitare veterinare.”, mai spun reprezentanţii ANSVSA.

O atenţie deosebită va fi acordată Târgurilor de Crăciun, unde vor fi verificate condiţiile sanitar-veterinare şi de igienă la comercianții de alimente cu specific tradiţional.

ANSVSA va asigura servicii permanente, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, atât la nivel judeţean, cât şi în municipiul Bucureşti, în perioadele 28 noiembrie – 24 decembrie şi 27 decembrie 2019 – 7 ianuarie 2020. La sediile DSVSA judeţene şi ale circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale, vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

De asemenea, vor fi afişate locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spiralis în carnea de porc.

Redactor: Mihaela Țânțaru