Incendiile de miriște au pârjolit vegetația județului Constanța în acestă vară

ISU avertizează însă agricultorii care își incendiază intenționat vegetația uscată că pe lângă amenzile de la pompieri și de la Garda de Mediu riscă să nu mai încaseze nici subvenția de la APIA.

Situația pajiștilor din județul Constanța care iau foc în timpul verii este îngrijorătoare. Pompierii constănțeni au de stins în medie trei incendii de miriște pe zi. Pe lângă incendiile întâmplătoare, angajații ISU Dobrogea se confruntă și cu cele provocate de agricultori. Cei care incendiază vegetația riscă însă să nu mai primească subvențiile de la APIA.

Pompierii anchetează fiecare caz de incendiu de vegetație. Nu de puține ori, deși focul nu a fost pus intenționat a pornit de la neglijența agricultorilor care nu adună paiele uscate, ori folosesc necorenspunzător utilajele.

Pe lângă daunele făcute mediului înconjurător incendiile de vegetație implică un număr foarte mare de autospeciale și de personal implicat, astfel că în cazul unor alte urgențe în care sunt implicate persoane, pompierii pot ajunge foarte tărziu la cazuri. Totodată cheltuielile de deplasare sunt foarte mari.

Pompierii recomandă turiștilor ca măcar în perioada sezonului estival să evite să arunce țigările pe geamul autoturismelor pentru că de cele mai multe ori miriștile incendiate se află pe lângă principalele artere care duc spre litoral.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea