Încă o lună de restricții

România va intra în cea de-a treia lună de stare de alertă. Guvernul a adoptat, miercuri, prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, până la mijlocul lunii august.

Totodată, se menţin restricţiile cu privire la organizarea concertelor, spectacolelor de teatru, reprezentaţiilor artistice şi competiţiilor sportive în privinţa numărului spectatorilor, măsurilor de protecţie şi siguranţă şi desfăşurării acestora.

“Nu introducem nicio restricţie nouă, păstrăm aceleaşi măsuri (…). S-a derulat procedura. Am avut grupul tehnico-ştiinţific şi s-a realizat împreună cu Centrul Naţional de Comandă şi Conducere a Intervenţiei, Nota de fundamentare, pe motivaţia de ce trebuie să fie prelungită starea de alertă şi a măsurilor care trebuie să fie implementate pe parcursul stării de alertă. Proiectul de hotărâre şi măsurile au fost aprobate în cadrul Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi urmează să supunem spre aprobare proiectul de hotărâre de guvern.”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU  a mai precizat că din document a fost scoasă partea ce vizează carantina şi izolarea, până la momentul la care Parlamenul va vota legea ce reglementează cele două restricţii.

În această perioadă, toate recomandările și obligațiile de respectare a distanțării sociale și de igienă rămân valabile. Mai mult,  vor fi intensificate controalele în locurile aglomerate, precum piețe, mall-uri, plaje și alte zone de agrement.

România a parcurs două luni în starea de urgenţă până în 15 mai, când a intrat în stare de alertă şi a fost introdusă obligativitatea purtării măştii de protecţie. Prima prelungire a fost pe 15 iunie. Actuala stare de alertă expiră pe 17 iulie.

Redactor: Oana Jărloianu