Inaugurarea noului pod din Genova

Liderii politici ai Italiei au participat luni seară la ceremonia de inaugurare a noului pod din Genova.

Concepută de arhitectul vedetă Renzo Piano, structură actuală, denumită San Giorgio, înlocuiește vechiul viaduct Morandi, prăbușit la 14 august 2018, unul dintre cele mai grave dezastre civile din Italia ultimelor decenii.Tragedia din urmă cu doi ani a provocat moartea a 43 de persoane, printre victime aflându-se și doi români.

La începutul ceremoniei oficiale a fost păstrat un moment de reculegere și au fost citite numele celor decedați. La eveniment, a participat atât președintele Italiei, Sergio Mattarella, cât și premierul Giuseppe Conte.

Ceremonia  a cuprins un spectacol muzical și o demonstrație de acrobație aeriană.

În momentul în care premierul Giuseppe Conte a tăiat panglica de inaugurare a noului pod, avioane cu reacţie din cadrul patrulei acrobatice a Forţelor aeriene au survolat Podul San Giorgio folosid fumigene în culorile tricolorului italian, în formă de curcubeu.

Arhitectul Renzo Piano a spus că a conceput podul şi pilonii săi eliptici înalţi de 40 de metri ca pe o navă pentru a prinde lumina Mediteranei şi a se potrivi cu caracterul acestui oraş. Podul are o lungime de 1.067 de metri și va fi deschis circulației în data de 5 august. Preşedintele Republicii Sergio Mattarella a fost primul care a traversat în mod oficial cu maşina podul.

Familiile victimelor au refuzat să fie prezente  la această ceremonie spunând că ceea ce au pregătit autoritățile seamănă mai mult cu o nuntă decât cu o comemorare. Acestea urmează să se întâlnească peste zece zile pentru a marca doi ani de la tragedie.

Redactor: Mihaela Țânțaru