În timpul liber, niciun angajat nu trebuie deranjat de șef

În timpul liber, niciun angajat nu trebuie deranjat de șef, nici măcar cu un telefon! O decizie a Curții Europene de Justiție se va răsfrânge și asupra cadrului legislativ ale tuturor țărilor din Uniunea Europeană.

În cazul în care angajatul este deranjat de șef în timpul liber chiar și cu un telefon, va trebui să fie recompensat de angajator cu bani sau zile libere. Această atitudine nouă, survine în urma unei decizii a Curții Europene de Justiție, sesizată de un cetățean belgian, și se aplică tuturor țărilor din Uniunea Europeană.

Totul a pornit de la un pompier din Belgia care și-a dat angajatorul în judecată pentru că îl obliga să fie la dispoziția lui chiar și după ce i se termina tura. Curtea Europeană de Justiție i-a dat dreptate.

Astfel s-a stabilit clar că timpul de muncă trebuie delimitat de timpul liber. Judecătorii au venit cu precizarea că, în cazul în care, angajații  sunt la dispoziția șefilor chiar și atunci când sunt acasă fac de fapt ore suplimentare.

Raportat la realitatea de zi cu zi, experții în resurse umane susțin că decizia Curții Europene de Justiție va fi ignorată, iar relația dintre angajator și angajat nu se va schimba radical. Mulți dintre români consideră decizia Curții Europene de Justiție normală și ar vrea să o aplice dacă ar fi în situația de a le fi încălcate drepturile.Tot experții se așteaptă ca mersul lucrurilor să decurgă astfel: încet-încet corporațiile mari vor prelua și aplica aceste reguli iar în timp se vor extinde și la angajatori mai mici.

Redactor: Sondra Sandu