În târgul din Mangalia gasesti ce vrei si ce nu vrei, dar mai ales produse bio

Pe o strada ingusta, din zona Parcului Industrial din Mangalia, la iesirea din oras spre Constanta, în fiecare duminică este aglomeraţie. Coada de masini parcate se poate zări de la zeci de metri şi indiferent de vreme au loc activitati de comert diverse. Cam aşa se prezintă oborul din oraş. Si daca noi mergem la bulgari pentru celebrul all inclusive, si acestia vin la noi, pentru piata de desfacere din Mangalia.

Dar nu numai comerciantii bulgari vin prin targ, ci si producatorii autohtoni, fie din localitate, fie din zonele invecinate Mangaliei, sau chiar de pe meleaguri maramuresene. Caci cine nu ar cumpara o fleică gustoasa, un muschi tiganesc, un carnat afumat sau o branza de oaie, asezonate cu o palinca de prune tinuta in butoi de dud.

Si cum preparatele din carne nu merg fara o paine ca la mama acasa, in targ, am gasit si un comerciant din Costinesti, producator de  produse de panificatie. Cat despre mititei, acestia te ademenesc de la distanta cu mirosul apetisant.

Daca mititeii se vand precum  painea calda, iar painea nu lipseste de pe masa  romanilor, nu acelasi lucru putem spune despre gainile din rasa Brahma sau iepurele din categoria urias german. Frumoasele galinacee la 200 de lei perechea si blândul iepure la 150 de lei bucata inca isi aşteaptă cumparatorii. Iar pentru gatit avem nevoie de un ceaun.

Nici produsele agroalimentare nu puteau lipsi de la targ, dar nici mierea ca desert. Producatorii de miere au sortimente pentru toate gusturile si toate buzunarele.

Conditii civilizate sau nu pentru acest tip de comert, ce mai conteaza cand toata lumea este multumita si pleaca acasa cu ceva suta la suta bio.  Pana la amenajarea unui obor modern ce se va intinde pe 16.000 de metri patrati, conform unui proiect al municipalitatii, mangaliotii si comerciantii isi dau intalnire in fiecare duminica in acelasi târg pestriţ.

Reporter: Ramona Ganescu ; Imagine: Constantin Blanaru