In semn de solidaritate cu altii

Constanța are peste 11.000 donatori. Ciferele din ultimul an se ridică la cele din anul anterior, după ce excludem persoanele refuzate. Cei mai mulți mărturisesc faptul că donează din compasiune pentru semeni, deși există și unii pe care sărăcia îi impinge la acest gest. Cei mai mulți donatori pe care îi găsim pe holurile centrului de transfuzii vin aici constant. Majoritatea dintre ei spun că s-au hotărât să doneze sânge pentru bolnavi din omenie. Alții au început să facă acest gest pentru că era criză de sânge. Și de atunci, impresionați de suferijnța altora, au continuat să doneze.

Pe alții în schimb, sărăcia i-a împins să facă acest gest. Și dacă primesc recompensa multdorită în timp ce își ajută semenii, cu atât mai bine. Indiferent care este motivul care îi determină să doneze sânge, rezultatele se vad. În 2011, s-au recoltat 11.890 de doze de sange, cu 50 mai puține decât în 2010. Asta după ce 15 % dintre cei care s-au prezentat au fost respinși din diferite motive.

În ansamblu, donările sunt suficiente pentru ca personalul să facă față solicitărilor. Singurele problemele care îngreunează activitatea salvatorilor ar fi lipsa de personal și organizarea deficitară din spitale în ceea ce privește activitatea transfuzională.

Reporter:  Alexandra Uveghes ; Imagine: Cristi Caciauna