În prima zi de toamnă intră în vigoare mai multe normative care vor modifica regimul taxelor

Odată cu trecerea de la vară la toamnă, viaţa românilor se va schimba, mai ales în latura sa economică, pentru că de astazi se vor aplica legi, ordonanţe şi alte normative care transformă regimul afacerilor.

Mult aşteptata reducere a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) la pâine, batoane şi covrigi de la 24% la 9% va avea drept consecinţe reducerea evaziunii fiscale, o posibilă ieftinire cu cel mult 15% a pâinii şi o scădere temporară a veniturilor la buget. Guvernul mizează cel mai mult pe reducerea evaziunii, se aşteaptă la ieftiniri, însă vom vedea că această ieftinire va avea ca efect scumpirea altor produse, pentru că Guvernul a decis să mărească fiscalitatea la alcool şi la articolele de lux, în contrapartidă cu relaxarea regimului fiscal al pâinii. În cazul băuturilor spirtoase asta înseamnă scumpiri de cel puţin 20-25%, atât ale băuturilor accizate, pe care le găsim la raft, cât şi ale spirtoaselor de casă, pe care le găsim la ţăranii din piaţă. În plus, creşte stresul fiscal şi pentru gospodarii care rafinează acasă, deoarece acciza pe spirtoasele casă de 25-30 de grade va fi de 5,5 până la 7 lei/litru, iar în cazul spirtoaselor mai tari, de peste 50 de grade, acciza va fi mai mare de 11 lei/litru. O scumpire sigură care va compensa ieftinirea nesigură a pâinii.

Tot de astazi, preţurile biletelor de tren vor creşte diferenţiat în funcţie de lungimea traseului şi de rangul trenului, cu până la 10%. Pentru rutele scurte (parcurse de trenurile Regio), creşterea va fi operată prin rotunjirea tarifului la 50 de bani sau la leu, prin majorări cu valori cuprinse între 10 şi 50 de bani, în timp ce pentru rutele lungi, la trenurile InterRegio scumpirea va fi de până la 10%.

Guvernul va introduce, incepand de azi, pe lângă accizele pentru maşinile cu motor de peste 3.000 cmc, si accize pentru motoarele cu capacitate de peste 100 de cai-putere cu care sunt dotate iahturile, alte nave şi ambarcaţiunile pentru agrement.

De duminca aceasta expiră si scutirea de taxă aplicată în ultima lună de autorităţi pentru cei care treceau, în zilele de vineri, sambata sau duminică, pe podul de la Feteşti.