În iunie, românii s-au uitat mai atenţi în portofel înainte de face o cheltuială

În iunie, românii s-au uitat mai atenţi în portofel înainte de face o cheltuială, chiar şi una modestă. Iar această atitudine precaută s-a văzut în scăderea consumului, comparativ cu luna mai. Potrivit datelor statistice, am avut a treia cea mai mare scădere a consumului între ţările Uniunii Euroepne. Analiştii spun că principalul motiv a fost reducerea puterii de cumpărare.

Deprecierea leului, incertidudinea politică, dar şi pregătirile pentru vacanţa de vară au fost principalele motive pentru care românii s-au dovedit mai cumpătaţi la cumpărături.

Cele care au tras în jos consumul au fost mărfurile nealimentare care s-au redus cu 3,3%.  În aceste condiţii, pentru mulţi dintre românii cumpărăturile s-au rezumat doar la mâncare, băuturi şi tutun.

România a avut în iunie a treia cea mare scădere a consumului din Uniunea Europeană unde media a fost de 0,3%. Doar în Irlanda şi Marea Britanie, vânzările au scăzut mai mult ca la noi, cu 2,2%, respectiv 1,7 procente. La polul opus se află Slovenia, Letonia şi Luxemburg, cu cele mai mari creșteri.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Doina Sirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.