În genunchi, doar în fața lui Dumnezeu!

De la moartea lui George Floyd, sufocat sub presiunea genunchiului unui polițist din Minneapolis, îngenuncherea a devenit un simbol al protestului universal împotriva rasismului și „violenței polițiste”.

De partea cealaltă a Atlanticului, premierul canadian, Justin Trudeau, candidatul la președinție, Joe Biden și chiar senatorii americani au adus astfel un omagiu în favoarea decedatului.

Poliția și soldații au respectat și ei acest gest.

În ultimele ore, pe rețelele de socializare circulă un videoclip devenit viral: cel al unui polițist negru din statul Georgia care refuză să îngenuncheze.

Confruntat cu protestatarii care l-au acuzat că nu a urmat mișcarea și că nu l-a respectat pe George Floyd, O’Neal Saddler a spus că îngenunchează doar în fața lui Dumnezeu. Provocat de activiștii anti-rasiști, polițistul a explicat că pentru prima dată în viață și-a amânat vacanța pentru a ajuta la păstrarea ordinii și păcii în timpul protestelor împotriva rasismului și „violenței poliției”.

Cu puțin timp înainte ca acest videoclip să devină celebru, ONeal Saddler a condamnat, pe contul său de Facebook, agresivitatea și infracțiunile comise pe durata protestelor.

„Lasati-mă să fiu foarte clar. Protestul pentru drepturi este întotdeauna bun. Dar jaful și comportamentul deplasat, dacă voi credeți că aceasta este dreptatea, vă rog să mă ștergeți din lista dvs. de prieteni, chiar dacă suntem rude apropiate ”, a scris polițistul.

Valul de proteste împotriva rasismului care zguduie în prezent ţara și-a îndreptat ura și către o serie de monumente. O statuie a lui Cristofor Columb a fost decapitată marţi seară la Boston şi o alta a fost târâtă lângă un lac în Virginia.

Navigatorul genovez, prezentat mult timp drept “descoperitorul Americii”, este considerat acum ca fiind una din figurile genocidului amerindienilor, şi indigenilor în general, fiind contestat în aceeaşi măsură ca stăpânii de sclavi sau generalii confederaţi din timpul războiului civil american. Această mişcare socială care atacă simbolurile unui trecut sclavagist şi rasist afectează şi alte ţări, în special Marea Britanie şi Belgia, unde statuile unor figuri coloniale au fost atacate în ultimele zile.

Redactor: Mihaela Țânțaru