În fiecare an, pe 30 ianuarie, biserica creștin-ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Trei Ierarhi

În fiecare an, pe 30 ianuarie, biserica creștin-ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur. Cu această ocazie, credincioșii cernavodeni s-au adunat de la primele ore ale dimineții la biserică, unde s-au rugat pentru sănătate și pentru un an mai bun.

Cei Trei Ierarhi au trăit pe la sfârșitul secolului al IV-lea, si fiecare dintre ei a contribuit esențial la teologia creștină. Aceştia au fost numiți, în grup, protectori ai învățământului teologic. La slujba dedicată acestora, au participat sute de credincioşi.

Nu au fost uitați nici cei trecuți în neființă. Pentru ușurarea sufletelor celor răposați, credincioșii au adus colivă, care la sfârșitul slujbei a fost sfințită și împărțită celor nevoiași.

Prăznuirea împreună a celor Trei Ierarhi a fost hotărâtă spre sfârșitul secolului al XI-lea, pentru a pune capăt dezbinărilor apărute între credincioșii care adesea se întrebau cine, dintre cei trei, este mai important. Fiecare dintre cei Trei Ierarhi este sărbătorit însă și peste an, separat. În ziua în care se sărbătoresc Sfinții Trei Ierarhi, se spune din bătrâni că, sub zăpadă, încolțește grâul, cel rămas din toamnă neîncolțit. Exista superstiții si legate de vreme dacă astăzi curg streșinile, urmează o primavară rece și friguroasă iar dacă e ger, vara va fi una călduroasă.

Reporter: Roxana Oprea ; Imagine: Valentin Babusca