In cine mai au romanii incredere?

Conform sondajului, Biserica atinge un minim al indicelui de incredere, comparativ cu luna martie cand inregistra 69,1%.

Cu toate acestea, Biserica si Primaria raman in continuare in preferintele romanilor in ceea ce priveste increderea in institutii. Conform sondajului realizat in luna iulie, Institutia politica in care romanii au cea mai mare incredere este Primaria. Aceasta este urmata de Curtea Constitutionala a Romaniei si Guvern. Parlamentul este cotat, conform barometrului, cu 25,8% grad de incredere in iulie, fata de 29,1% la finalul lunii mai. Presedintia şi Consiliul Judetean işi păstrează însă poziţia în ochii romanilor astfel că din mai şi până în iulie gradul de încredere s-a păstrat în mare pe aceeaşi linie. Partidele politice însă continua sa ocupe ultimul loc in topul increderii cu 14,7%, fata de 16,8% in sondajul realizat la finalul lunii mai.

Topul increderii in ceea ce priveste institutiile executive este condus de Armata cu 64,6% incredere multa si foarte multa, urmata de Banca Nationala a Romaniei, Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Informatii Externe. In clasamentul increderii in institutiile cu rol executiv urmeaza DNA, care inregistreaza o crestere importanta ajungand la 47,4% incredere multa si foarte multa in iulie, fata de luna mai. DNA este urmata de Politie si ANSVSA. Totodata, unii dintre romani si-au pierdut in totalitate increderea in institutiile statului, fiind dezamagiti de nivelul de trai.

Pe primul loc in topul increderii in institutiile internationale se situeaza ONU, Uniunea Europeana NATO. Parlamentul European stagneaza fata de sondajul din luna mai şi este urmat de Comisia Europeana, Banca Mondiala si FMI. Sondajul a fost realizat de INSCOP Research in perioada 12-21 iulie. Volumul esantionului a fost de 1.050 persoane. Eroarea maxima admisa a datelor este de +/- 3%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Redactor: Paula Moroi