Împrumut contestat

Creditul bancar va putea fi rambursat prin lansarea unei emisiuni de obligaţiuni, asemănătoare, spun angajaţii primăriei, celei din 2001, pusă în circulaţie tot de Mangalia şi care a constituit o premieră naţională.

În cadrul împrumutului, din bugetul local se va asigura integral plata serviciului anual al datoriei publice locale, taxelor şi impozitelor aferente realizării obiectivelor de investiţii de interes local, precum şi alte cheltuieli neeligibile.

Potrivit proiectului aprobat de consilierii locali, cu excepţia celor de la PSD Mangalia, banii împrumutaţi vor merge către amenajarea de spaţii verzi, înfiinţarea şi modernizarea locurilor de joacă, alături de reabilitarea tramei stradale şi pietruirea drumurilor din localitate.

Într-o primă etapă va fi accesată o linie de credit bancar cu un plafon de 40 de milioane de lei, pe o perioadă de maximum 36 de luni, respectiv perioada de execuţie a obiectivelor de investiţii. A doua etapă a împrumutului presupune lansarea unei emisiuni de obligaţiuni municipale pentru rambursarea intergrală şi închiderea liniei de credit. Aleşii locali ai PSD Mangalia s-au abţinut de la vot, întrucât spun aceştia, nu a fost prevăzută şi o destinaţie precisă a banilor ce urmează a fi împrumutaţi.

Edilul local Cristian Radu spune că, dimpotrivă, banii vor avea o destinaţie precisă, aceea de a ridica gradul de civilizaţie al Mangaliei şi al celor şase staţiuni turistice. Mangalia este primul oraş din România care, în 2001, lansa prima emisiune de obligaţiuni municipale de după cel de-al Doilea Război Mondial. Cu ajutorul acestor fonduri au fost făcute investiţii majore în localitate: extinderea şi reabilitarea infrastructurii, proiecte de dezvoltare si sportive.

Redactor: Mihaela Marin-Dubei