Impozitele și taxele locale, contestate în instanță

Valoarea taxelor și impozitelor calculate pentru anul 2016 pentru cei care au firme cu sediul social acasă a crescut exagerat de mult. În acest sens, patronatul intreprinderilor mici și mijlocii a reacționat dorind să atace în instanță hotărârea consiliului local privind taxele și impozitele pentru anul 2016. Cei de la spit spun că este prea târziu pentru o astfel de reacție și că decizia ar fi putut fii contestată înainte de promulgarea ei.

 

Patronatul întreprinderilor mici și mijlocii Constanța împreună cu cei care practică profesii liberale precum avocații, arhitecții sau medicii de familie, au reacționat cu privire la cotele taxelor și impozitelor stabilite pentru anul 2016, valoarea lor fiind ridicate la maximum în dezavantajul contribuabililor, iar din punctul de vedere al reclamanților, impozitele și taxele stabilite nu țin cont de realitățile economice. În cazul clădirilor nerezidențiale, valoarea impozitabilă a crescut ca urmare a valorilor pe metrul pătrat cu 6,5%, conform dispozițiilor Codului Fiscal. Tot în noul Cod Fiscal a mai fost introdus un nou impozit, impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 -1,3% din valoarea acesteia.

Cei de la Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța spună că este prea târziu pentru o astfel de reacție. Atacarea Hotărârii de Consiliului Local ar fi putut fi realizată în momentul în care aceasta se afla în dezbatere publică.

Reprezentanții Patronatului pentru IMM-uri spun că impozitul a crescut de cel puțin 20 de ori față de anul trecut. Mărirea impozitelor pentru cei afectați se vor vedea și în prețurile pe care le practică și, bineînțeles, cei care apelează la serviciile lor, vor avea de suferi pentru că vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar.

Reprezentanții Primăriei sunt de aceeași parte a baricadei cu Serviciul Public de impozite și taxe. Însă, în cazul în care contestația în contencios administrativ inițiată care solicita revocarea Hotararii de Consiliu Local nr. 312/18.12.2015 privind stabilirea impozitelor si taxelor locale pe anul 2016 va fi înaintată judecătoriei se vor prezenta la proces.

Însă, până la finalizarea acțiunii, întreprinzătorii vor fi nevoiți să plătească taxele și impozitele către SPIT la nivelul hotărât în decembrie anul trecut.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea