Importanța aromânilor pentru nația română

Muzeul Național de Istorie și Arheologie din Constanța a fost gazda unui eveniment de suflet cu încărcătură culturală și istorică. Anfitrionul acestei întâlniri, profesorul Enache Tușa a mediat opinii legate de amprenta lăsată de aromâni în cursul istoriei naționale românești.

Comunitatea aromână este prezentă pe meleagurile patriei noastre de multă vreme. și de atunci își croiește un drum propriu în care conservarea valorilor și tradițiilor stămoșești este foarte importantă.

Păstrarea identității se realizează, în primul rând, prin păstrarea vie a graiului și a limbii străbune.

Mereu recunoscători pentru felul în care au fost primiți și tratați de frații români, aromânii nu au uitat niciodată să-și aducă contribuția la patrimoniul național sub mai multe forme.

Neamul aromân a dat naștere multor personalități care ne fac mândrii pe toți, mândrii că-i avem printre noi și ne reprezintă ca nație. Sunt multe exemple de personalități din toate sferele sociale care vin din această etnie. Zoe Dumitrescu Bușulenga și Ion Caramitru personalități ale culturii române, Gheorghe Hagi și Simona Halep reprezentanți de seamă ai sportului românesc, precum și Mina Minovici, fondatorul școlii române de medicină judiciară.

Reporter: Sondra Sandu ; Imagine: Zarif Armanbet