Îi vedem la tot pasul, iar de cele mai multe ori trezesc compasiune (VIDEO)

Îi vedem la tot pasul, iar de cele mai multe ori trezesc fie compasiune, fie reticență din partea celorlalți. Vorbim despre copii străzii, care aparțin tuturor și în același timp nimănui și despre un fenomen tot mai des întâlnit și în județul nostru.

Atunci când vorbim despre copiii străzii, statisticile sunt sumbre. În realitate însă, lucrurile stau și mai rău. Numărul celor înregistrați în evidențe nu este nici pe departe cel real, iar acest lucru poate fi văzut cu ochiul liber. La orice colț de stradă, în intersecții sau în preajma bisericilor, copii nimănui sunt prezenți în fiecare zi, iar pentru ei orice clipă este o lupta de supraviețuire. În primele luni ale anului 2012, aproape 35 de copii ai străzii erau înregistrați în statisticile Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.

Potrivit reprezentanților Direcției, aproape jumătate dintre aceștia trăiesc sub cerul liber, fără să aibă pe nimeni care să se intereseze de soarta lor și își cîștigă traiul muncind pe străzi. Media de vîrstă a copiilor este de 14 ani, iar majoritatea sunt de sex masculin.

Cît despre perspectivele de viitor ale minorilor, acestea nu sunt deloc îmbucurătoare. Oamenii îi privesc cu neîncredere de cele mai multe ori, iar singurul ajutor pe care sunt dispuși sa îl ofere este mărunțișul pentru care acești copii își fac veacul pe străzi. Deși autotoritățile fac eforturi pentru a remedia situția, lupta este una grea, iar rezultatele se vor vedea, probabil, într-un timp îndelungat.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: Alex Brinzaru