Iarna a pus stăpânire iremediabil pe județul Constanța

Cu greu fac față autoritățile în lupa cu viscolul și nămeții, iar avertizările de vreme rea nu contenesc să mai amenințe sud estul țării așa că toate eforturile echipelor din Coamndamentele de iarnă se dovedesc în cele din urma zadarnice. Care este situația drumurilor din județul Constanța, în urma Codului Roșu, aflați dintr-un material realizat de reporterii noștrii.

Constanța, de după Codul Roșu este îngropată în alb și izolată de restul lumii.  Și nu vorbim despre o imagine blîndă de iarnă, ci despre un adevărat pericol pentru locuitori, șoferi, pacienții din spitale sau oricine se aventurează în luptă cu natura dezlănțuită. Potrivit Centrului Infotrafic al Poliției Române, autostrăzile A2, A4 şi 26 de drumuri naţionale, sunt, în continuare, închise din cauza zăpezii şi a viscolului. Asta după ce, anterior, aproximativ 40 de drumuri naţionale din nouă judeţe ale ţării erau închise, potrivit datelor Infotrafic. În oraș în schimb, cu greu au reușit echipele cu utilaje de deszăpezire să facă față stratului de pîclă de pe șosele și astfel au reușit să facă practicabile mai drumuri din județ.  Acum se circulă în condiții normale de iarnă spre Năvodari și spre localitatea Ovidiu.

Viscolul și vântul care a suflat cu o viteză amețitoare au făcut ravagii și în ceea ce privește stâlpii de electricitate, pe care i-au pus la pământ, lăsând mai multe cartiere pe intuneric sau cu fluctuații de curent.

În cele din urma, după mai multe ore de luptă cu capriciile vremii, lucrătorii au reușit să-i demonteze pe unii  și să-i scoată, provizoriu, din circuit, iar rețeaua a fost asigurată.

Nu la fel de simplă este situația însă în anumite localități din județ. Potrivit comunicărilor oficiale, au fost afectate reţelele electrice din raza de activitate a societăţii E-Distribuţie Dobrogea. În data de 7 ianuarie, la ora 8:00, situaţia se prezenta astfel În judeţul Constanţa – o linie de înaltă tensiune afectată si au rămas nealimentate 26 linii electrice aeriene de medie tensiune total, 11 linii de medie tensiune parțial şi 450 posturi de transformare, fiind afectate total sau parțial 43 localităţi.

Bărăganu, Potârnichea, Movilița, Răzoare, Lipnița, Gorun, Carvanul Mare, Carvanul Mic, Cuingiuc, Galița, Gârlita, Esichioi, Ostrov, Peștera, Izvoare, Movila Verde, Conacu, Plopeni, Credința, Veteranu, Peștera, Izvoru, Saraiu, Pecineaga, Dorobanțu, Agigea, Petroșeni, Cogealac, Călugăreni, Nistorești, Kogălniceanu, Lumina, Piatra, Sibioara, Palazu Mic, Gura Dobrogei, Albești,Tătaru, Cotu Văii, Comana, Orzaru, Viroaga, Lazu.

Încă existe zone din Constanța unde se intervine pentru remedierea problemelor survenite. În plus, având în vedere atenționările meteo de Cod Galben de vreme geroasă și viscol, autoritățile au decis prelungirea activității Comandamentului de Situațiii de Urgență, până luni, la ora 20.00. În cadrul Comandamentului, pentru intervenția rapidă, sunt constituite zeci de echipe de intervenție, care asigură permanență pe toată această perioadă.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea