Hramul Mănăstirii Sfântul Ioan Casian

Mii de credincioşi au participat la hramul Bisericii Sfântul Ioan Casian. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie alături de care a fost un sobor de preoţi dar şi stareţul mănăstirii. Totodată au fost sfinţite şi cele trei cruci care vor fi puse pe noua biserică a mănăstirii, iar la final a avut loc o procesiune la peştera în care a locuit însuşi sfântul Ioan Casian.

Zi de sărbătoare pentru creştinii dobrogeni. Mii de credincioşi au luat cu asalt Mănăstirea Sfântului Ioan Casian cu ocazia hramului lăcaşului de cult. La ceremonie a participat şi Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului care a sfinţit crucile ce urmează să fie puse pe noua biserică a mănăstirii. A urmat apoi oficierea primei slujbe în noua biserică a cărei construcţie este aproape terminată.

Sfântul Ioan Casian s+a născut în anul 360 la Casimcea şi a locuit pentru o perioadă în peştera în apropierea căreia a fost zidită mănăstirea. Anual zeci de mii de credincioşi ajung să se roage la icoana Sfântului Casian pentru ca apoi să facă un popas la peştera care i+a fost locuinţă. Slujba a fost una cu adevărat specială pentru că sfântul Ioan Casian este considerat ocrotitorul Dobrogei.

Cu mic cu mare, în pelerinaje cu autocare sau cu autoturismele personale, credincioşii s+au împărţit între locurile sfinte ale mănăstirii: unii au asistat la slujbă, alţii au aşteptat la coadă la icoana sfântului Ioan Casian, în timp ce alţii s+au rugat în peştera în care a locuit sfântul.

Mănăstirea a fost ridicată în anul 2001, cu ajutorul părintelui stareţ Iustin Petre. Documentele atestă însă existenţa unor mănăstiri pe aceste meleaguri încă din secolul IV, atunci când Dobrogea era o şcoală teologică înaltă, loc frecventat de numeroşi călugări sciţi.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea