Hoții CFR, nepedepsiți

Din 111 persoane cercetate anul trecut în Constanţa pentru furturile de componente feroviare, în fața legii nu au răspuns nici 10. Ceea ce dovedeşte, din păcate, că este ușor să furi și mult mai greu să fii prins și dus în instanță. Între timp, la CFR se fură ca în codru, iar confortul şi siguranţa călătorilor lasă tot mai mult de dorit.

Există, totuşi, şi veşti bune. În luna ianuarie 2013 au fost înregistrate mai puține furturi faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

De cele mai multe ori, hoții scapă basma curată chiar dacă au fost prinși în fapt, şi asta deoarece paguba se împarte la numărul de persoane care au participat la furt. Nu mai contează că siguranța călătorilor a fost pusă în pericol chiar dacă s-a furat un singur șurub.

Un proiect de ordonanță întocmit de Ministerul Transporturilor prevede creșterea pedepsei maxime cu un an în cazul furturilor de componente feroviare, ceea ce înseamnă până la 5 ani de detenţie.

În 2012, în judeţul Constanţa s-au înregistrat 188 sesizări de furturi de componente feroviare. Au fost reţinute 41 de persoane, iar 28 dintre acestea au primit mandat de arest preventiv.

Reporter: Corina Hrom ; Imagine: Alex Brinzaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.