Hoteluri în paragină şi complexuri de cinci stele

De ani de zile, litoralul sudic aşteaptă să fie redescoperit de turiştii români, dar mai ales de cei de peste hotare. Şi, tot de decade întregi, unităţi hoteliere, unele cu o capacitate de sute de locuri de cazare, sunt lăsate în paragină, din cauza unor aşa zişi investitori, în fapt persoane ce nu au avut absolut nimic de a face cu turismul şi care au căutat doar un profit rapid, pe termen scurt. Cel mai bine iau pulsul investiţiilor în turism agenţii imobiliari, care, de la an la an, constată atât lipsa de interes a patronilor care şi-au abandonat activele, lăsându-le în voia sorţii, cât şi interesul crescut pentru anumite staţiuni din sudul litoralului.

Managerul unei firme de tranzacţii imobiliare din Mangalia, Daniela Mureşan, este de părere că, deocamdată, românii cu bani sunt în căutarea unor afaceri rapide, generatoare de profit imediat, fiind mai puţin interesaţi de investiţii pe termen lung.

La polul opus sunt investiţii masive realizate în ultimii ani, care au ridicat staţiuni, precum Venus, ce are, la ora actuală, toată paleta de oferte turistice, de la două la cinci stele.

Un concept nou pentru ţara noastră, dar larg răspândit în staţiuni precum cele din Antalia, de exemplu, este cel al proprietăţii temporare. Este cazul unui complex turistic din 23 August, unde, pe câteva hectare, a fost ridicat un complex de apartamente achiziţionate prin această metodă şi care dispune de absolut toate cele necesare unui sejur de cinci stele.

În ceea ce priveşte unităţile hoteliere puse în vânzare, acestea nu sunt cumpărate de investitori, ci vin la pachet cu un business gata format, cu o clientelă stabilă şi, deci, cu un profit sigur.

Redactor: Mihaela Marin