Hotelierii, grav afectați de pandemie

Luna aprilie era pentru litoralul românesc momentul în care mai toți patronii începeau să se pregătească pentru deschiderea sezonului estival.

Se renovau hotelurile, se amenajau terasele și se făceau angajări. Patronii căutau cu disperare angajați sezonieri. Acum nimic din toate acestea nu se mai întâmplă.

Patronii de pe litoral spun că salariații sezonieri au contracte de muncă pe perioadă determinată de 6 luni și beneficiază de șomaj timp de alte 6 luni. Acum, nu vor mai primi indemnizație de șomaj pentru că nu vor mai îndeplinii condiția stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimii 2 ani.

Pentru ca turismul să nu intre în colaps, patronatele din domeniu cer guvernului luarea unor măsuri de urgență pentru atenuarea daunelor generate de pandemia de coronavirus. Concret, ele vor transformarea avansurilor primite de la turiști în vouchere valabile 2 ani, amânarea plății taxelor și impozitelor operatorilor de pe litoral pentru 6 luni, oferirea imediată a voucherelor de vacanță pentru acest an și linii de credit pentru companii pe termen scurt.

Redactor: Cristina Niță