Hong Kong-ul adâncește disputa dintre SUA și China

O nouă escaladare a tensiunilor dintre Statele Unite și China! Preşedintele american Donald Trump a semnat marţi Legea privind Autonomia Hong Kong-ului.

Actul normativ va impune sancţiuni persoanelor şi entităţilor chineze implicate în acţiunile Beijingului de “eliminare a autonomiei Hong Kongului”.

Trump a mai anunţat că a semnat un ordin executiv pentru a pune capăt “privilegiilor speciale” ale Hong Kongului.

Demersul reprezintă o continuare a campaniei liderului de la Casa Albă împotriva Beijingului, pe care îl acuză că nu a reuşit să gestioneze adecvat focarul de coronavirus. Preşedintele american şi-a anunţat în mai intenţia de a revoca statutul special al Hong Kong-ului, invocând răspunsul Chinei la pandemie.
Legislaţia a obţinut sprijin bipartizan atât în Senat, cât şi în Camera Reprezentanţilor mai devreme în acest an.
Congresul a adoptat actul ca răspuns la impunerea de către Beijing a unei legi de securitate naţională în Hong Kong, în timp ce criticii se tem că ea intenţionează să elimine dezacordul în hub-ul financiar asiatic, marcat de ample proteste anul trecut.

O schimbare de statut va fi o lovitură puternică pentru relaţia comercială a Hong Kongului cu SUA şi poziţia teritoriului ca un centru financiar asiatic cheie, care serveşte de asemenea ca port pentru tranzacţiile financiare şi comerciale ale Beijingului cu alte ţări.

La rândul ei, China a ameninţat Statele Unite cu represalii după anunțul de marți al președintelui american. Potrivit unui comunicat postat miercuri pe website-ul Ministerului de Externe chinez, Beijingul “se opune şi condamnă ferm” semnarea de către SUA, a Legii privind Autonomia Hong Kongului.
China va impune sancţiuni asupra personalului şi entităţilor americane, “pentru a-şi salvgarda interesele legitime”, se adaugă în comunicat.

Redactor: Mihaela Țânțaru