”HMS Regina Elizabeth”, defecțiune majoră

O navă de război de dimensiuni mari, intrată de curând în dotarea Marinei Regale a Marii Britanii, are un defect de fabricație major. Cheltuielile necesare reparării vasului, vor fi suportate de constructorii navei.

Portavionul ”HMS Regina Elizabeth” s-a alăturat cu puțin timp în urmă Flotei Marinei Regale Britanice, costul de achiziție ridicându-se la 3,1 miliarde de lire sterline (3,5 miliarde de euro). La scurtă vreme însă, Forțele Navale Regale au constatat că vasul are o defecțiune majoră.

Portavionul de 65.000 de tone are o fisură prin care intră aproximativ 200 de litri de apă de mare pe oră. Potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit, defecțiunea a fost identificată în cursul testelor pe mare.

Nava de război va fi supusă reparațiilor, costurile pentru remedierea problemei fiind estimate la câteva milioane de lire și suportate de către fabricant.

Portavionul ar urma să devină funcțional în anul 2018 și să se afle în serviciul Marinei Regale a Marii Britanii timp de o jumătate de secol.

Construcția sa a durat opt ani și este considerată cea mai mare navă de război din istoria Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Redactor: Mihaela Țânțaru