Hărți noi pentru mediul acvatic constănțean

Lărgirea plajelor a schimbat habitatul pentru speciile care trăiesc la adâncime mică în Marea Neagră. Tocmai de aceea, este necesară întocmirea unor noi hărți în zonă, care pot costa zeci de mii de euro. O societate de explorări marine va școli zece elevi care își vor putea obține brevetul de scafandru autonom și care ulterior se vor putea specializa în studii și cadastrări marine, domeniu plătit cu mii de euro chiar și în România.

Mediul marin de la mică adâncime din Constanța este în schimbare după lărgirea plajelor și plasarea noilor diguri pentru reducerea eroziunii costiere. Pentru studierea noului mediu format, Oceanic Club a lansat un proiect  de cartare a habitatelor de interes din oraș.

În total vor fi cooptați zece elevi din liceele constănțene care vor face scufundări iar la final vor obține un brevet de scafandru autonom. Ei vor fi selectați în urma unui concurs de fotografie în care vor prezenta flora și fauna din Marea Neagră și de pe malurile acesteia. Voluntarii Oceanic Club așteaptă cu nerăbdare demararea proiectului și speră să participe la scufundări.

Pentru realizarea proiectului se vor folosi tehnologii denumite GIS, iar specialiștii din acest domeniu ajung la salarii de 4000 de euro lunar chiar și în țara noastră. Elevii selectați în urma concursului vor avea ocazia să lucreze cu astfel de instrumente, iar cei interesați pot urma o carieră în acest domeniu. Proiectul debutează în iunie, iar scufundările vor fi efectuate de la Digul de Nord până în zona Pescărie, la ape cu adâncimi maxime de 5 metri. Noile hărți ar urma să fie disponibile în luna octombrie.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea