Guvernul vrea să renunțe la lapte și corn

După ultimele scandaluri privind calitatea lactatelor, programul „Cornul și Laptele” ar putea fi înlocuit cu o masă caldă. Este propunerea reprezentanților din Guvern care au făcut deja mai multe simulări în privința costurilor. Masa ar putea fi oferită acolo unde există condiții de cantină și ar putea fi diferită în funcție de județ.

Calitatea îndoielnică a unora dintre produsele lactate din țara noastră care a dus la îmbolnăvirea mai multor copii ar putea duce la eliminarea programului guvernamental laptele și cornul. Reprezentanții din Minister vor în schimb să ofere elevilor o masă caldă, care este mai sănătoasă. Efortul bugetar ar urma să fie unul consistent, iar în acest sens au fost deja făcute câteva evaluări.

Masa caldă nu va putea fi însă disponibilă pentru toate unitățile școlare și asta pentru că trebuie organizate mini-cantine care să respecte toate normele igienico-sanitare. Pentru început ar putea exista un program pilot la școlile unde există infrastructură pentru servirea mesei. Totodată, meniul ar putea fi diferit în funcție de regiune sau județ.

Școlile care dețin suprafețe suficiente ar putea fi ajutate să își amenajeze spații pentru servirea mesei. Totodată, afacerile locale s-ar putea dezvolta în condițiile în care se va ține cont de productivitatea județelor și se vor alege exact produsele care se fabrică în respectiva regiune.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Adrian Florea