Guvernul vrea ca de anul viitor să suprataxeze companiile de petrol, energie electrică şi gaze

Guvernul vrea ca de anul viitor să suprataxeze companiile de petrol, energie electrică şi gaze care sunt pe profit. Executivul lucrează deja la proiectul de lege, care trebuie aprobat până la finalul acestui an. Sunt vizate principalele companii petroliere din țara nostră, care au înregistrat anul trecut sume record.

Suprataxarea companiilor din sectorul energetic va avea loc începând cu 2013, atunci când va începe liberalizarea preţurilor la gaze şi energie electrică pentru populaţie.

Aplicarea unei suprataxe pentru aceste companii are loc şi ca urmare a faptului ca este foarte greu ca statul să modifice redevenţele până în 2014. Nivelul actual, cuprins între 3,5% şi 13% din producţia de petrol şi gaze, a fost negociate în 2004, atunci când a şi fost vândută una dintre companii către austrieci, iar în momentul de față aceasta este principalul jucător pe piaţa de petrol. Compania a înregistrat în ultimii şapte ani profituri substanţiale. Drept dovadă, în 2005 a avut un profit de 1,4 miliarde lei, iar anul trecut a consemnat cel mai mare câştig din istorie, de 3,6 miliarde de lei. Reprezentanții companiei petroliere nu au comentat declaraţiile făcute de ministrul economiei.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Doina Sirbu