Guvernul a propus mai multe schimbari pentru agentiile de turism

Agentiile de turism vor fi obligate sa asigure integral turistii in cazul falimentului, dupa ce statul a interzis incepand de luni asigurarile in fransiza, prin care agentiile, daca intrau in insolventa, erau obligate sa suporte doar o mica parte din pierderile suferite de turistISaptamana aceasta a aparut in Monitorul Oficial un Ordin al ministrului delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism, privind asigurarea turistului in cazul insolvabilitatii sau falimentului unei agentii de turism. Actul normativ, care vizeaza cresterea sigurantei turistului, a rezultat in urma analizelor din ultimele luni ale unui grup de lucru format din reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si Uniunii Nationale a Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania. Razvan Filipescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism a declarat ca o alta problema era ca o serie de agentii plateau doar prima rata a politei de asigurare si nu le mai achitau pe celelalte, ceea ce ducea la anularea asigurarii. Actul normativ publicat luni obliga agentiile sa achite integral si in avans polita de asigurare.
Unii plateau rata pe trimestrul I, nu mai plateau ratele pe trimestrele II si III si intrau in faliment in trimestrul III, pierzandu-si astfel asigurarea.
Astfel, in termen de 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a Ordinului, agentiile de turism sunt obligate sa transmita ANT copia “politei de asigurare pentru rambursarea cheltuielilor de repatriere si/sau a sumelor achitate de turist in cazul insolvabilitatii sau falimentului agentiei”.