Guvernul de la Chișinău a picat

Investit în urmă cu mai puțin de 5 luni, Guvernul  de la Chișinău, condus de  Maia Sandu, a picat în urma moțiunii de cenzură, care a fost inițiată de Partidul Socialist.

Potrivit legislației, pentru ca moțiunea de cenzură să fie aprobată și în consecință să fie demis Guvernul este nevoie de cel puțin 51 de voturi. La ședință au participat 93 de deputați. Actualul Executiv a fost demis cu votul a 63 de deputați PSRM și PD. Deputații Partidului Șor s-au abținut de la vot.

În cel mult 3 zile, Maia Sandu ar urma să prezinte preşedintelui Republicii Moldova demisia Guvernului.

Maia Sandu a subliniat în discursul său din Parlament că este nevoie de justiție și de o procuratură eficientă, pentru ca funcționarii corupți să fie demiși și arestați.

“Reforma justiției e piatra de temelie a Guvernului ACUM. Ne dorim o justiție adevărată, ne dorim ca cei care au furat miliardul să ajungă la închisoare. Asta își dorește întreaga societate, inclusiv alegătorii PSRM. Președintele Igor Dodon a criticat acest guvern în trei luni mai mult decât a criticat Guvernul PD în trei ani”, a declarat Maia Sandu.

Aceasta și-a prezentat și raportul de activitate al Guvernului unde i-a acuzat pe deputații socialiști că își construiesc nejustificat acuzațiile împotriva miniștrilor.

În fața Parlamentului a avut loc o manifestatie de susținere a Maiei Sandu. Manifestanții au ascultat la boxe discursurile din Parlament și au scandat “Jos moțiunea!”, “Dodon la pușcărie”.

In urma demiterii, Maia Sandu a declarat:

„Nu avem ce să discutăm altceva cu oameni care nu sprijină cea mai importantă reformă. Mi-aș fi dorit să facem mai multe pe reforma justiției. Aș fi vrut să avem adoptată legea justiției, dar nu există voință politică pentru lucruri serioase. Noi o să continuăm să muncim pentru oameni, să luptăm pe baricade și la Guvern, dacă ne-ar fi fost oferită această posibilitate. Acum trebuie să scăpăm de următoarea urgie care se conturează și încearcă să acapareze instituțiile statului. Noi suntem pentru reforma justiției și problema a fost că Igor Dodon și PSRM nu au susținut reforma justiției.”

Criza politică majoră de la Chișinău s-a declanșat după ce ministrul Justiției a anunțat că va anula concursul pentru funcția de procuror general, iar Maia Sandu a anunțat că Guvernul își asumă răspunderea pentru modificarea legii procuraturii, astfel încât premierul să fie cel care propune candidații la funcția de șef al Procuraturii Generale.

Pentru a rezolva situația, Maia Sandu a propus luni să trimită spre avizare Comisiei de la Veneția modificările la Legea Procuraturii, după ce socialiștii își vor retrage moțiunea de cenzură.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se declarat “convins 90%” că Guvernul Sandu va cădea prin moțiune de cenzură.

Redactor: Alina Brumaru