Guvernul ascultă de Isărescu, dar cu jumătăţi de măsură

Guvernatorul Mugur Isărescu a lansat o atenţionare catre Guvern  prin care transmite că trebuie să cheme industria bancară la discuţii privind ordonanţa controversată din Fiscalitate şi „taxa pe lăcomie”, Reprezentanții finanţelor i-au invitat pe bancheri, pentru a discuta despre „politica monetară şi politica fiscală” dar fără a preciza în ce zi şi la ce oră să vină.

Potrivit reprezentaţilor Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), asociaţia a primit săptămâna trecută o adresă din partea Ministerului Finanţelor Publice  pentru a discuta săptămâna acesta despre politica monetară şi politica fiscală. La discuţii a fost invitată şi Banca Naţională a României. MFP nu a precizat însă data şi ora exactă a discuţiilor, iar până vineri ARB nu a primit un răspuns cu privire la coordonatele întâlnirii, scrie Agerpres. Când a fost dată controversata ordonanţă 114 pe fiscalitate, băncile spun că au fost chemate la Guvern ca să discute despre efectele ei cu două ore înainte ca actul normativ să fie emis, potrivit unei declaratii sustinute in cadrul unei conferinte de presa de catre Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Ministrul de Finanţe a declarat recent că îl invită pe Mugur Isărescu, împreună cu preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, pentru a discuta cum se aplică taxa pe activele bancare.  Mugur Isărescu i-a răspuns, spunând că nu a primit nicio invitaţie de la Finanţe pentru discuţii.

„Nu ştiu, nu am auzit sau am auzit, ca să zic aşa, prin piaţă. Dar aceste discuţii nu se fac la o şuetă, la televizor. Noi nu am primit deocamdată niciun fel de document”, a spus guvernatorul BNR.

Guvernatorul Mugur Isărescu a confirmat că atât Banca Naţională, cât şi industria bancară au în continuare nelămuriri în privinţa modului în care va fi aplicată taxa pe activele bancare, spunând că lucrează la impactul modificărilor ordonanţei.

Redactor: Sondra Sandu