Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a participat joi la inceperea lucrarilor pentru construirea muzeului tezaurului

Un muzeu al tezaurului va fi amenajat in pestera aflata langa Manastirea Tismana, unde in 1944 a fost ascuns tezaurul Romaniei si o parte din cel al Poloniei. Isarescu si Mitropolitul Olteniei au turnat in mod simbolic o cupa de ciment la temelia viitoarei constructii care va gazdui muzeul, guvernatorul BNR vorbind cu aceasta ocazie despre “Operatiunea Tismana” din timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand 242 de tone de aur ar fi fost depozitate in pestera intr-o operatiune strict secreta.

Mugur Isarescu a spus ca in acel muzeu vor fi organizate inclusiv simpozioane ale BNR, Banca Nationala dorind sa expuna acolo documente din arhiva sa, datate in perioada 1944 – 1947, care au legatura cu adapostirea tezaurului la Tismana. Este important si faptul ca in muzeu vor fi valorificate documentele pastrate in Arhiva BNR, care, completate cu o bogata ilustratie, ne vor prezenta toate momentele importante din perioada 1944-1947, de la proiectarea «Operatiunii Tismana”, de catre guvernatorul Alexandru Ottulescu.

Istoria ne arata ca in 1944, tezaurul era sub foc incrucisat. Pe de o parte, Armata Germana, care se afla in Romania, pe de alta, Armata Rosie, care se apropia de granita noastra rasariteana. In aceste conditii, Banca Nationala, in acord cu Guvernul, a decis sa transporte aurul, in cel mai deplin secret, aici, la Manastirea Tismana, unde a fost depus in pestera.

Acest tezur ascuns la Tismana in 1944 nu trebuie confundat cu tezaurul care a fost transportat in Rusia in doua etape, 1916 si 1917, acest transport reprezentand un act benevol.