Gunoaiele de la rampa de deşeuri din Medgidia au început să dea pe dinafară

Medgidia, zona de est a oraşului. Trecătorul care are nesăbuinţa de a se opri aici, va da nas în nas cu mirosul greu, insuportabil de la fosta groapă de gunoi a oraşului.

Decizia de închidere a acesteia s-a luat în anul 2005 prin Hotărâre de Guvern. S-a stabilit atunci ca toate gropile să fie ecologizate: adică se colecta gunoiul, se compacta, solul era acoperit cu pământ, se arunca o mână de seminţe de iarbă, iar natura urma să facă restul. La Medgidia însă, această hotărâre nu a ajuns nici după opt ani la urechile autorităţilor.

Munţii de gunoaie se înalţă peste tot. Se aruncă pe unde se apucă. Depozitarea se face în continuare dinspre vârf în jos, astfel că deşeurile o iau la vale ca lava unui vulcan. Totul ajunge in final pe strada ce face legatura cu drumul de acces către Port, dar și pe terenurile din jur, spre disperarea proprietarilor. Dumitru Dănuţ Cotîrlă este un om de afaceri pe pământul căruia s-au depozitat ilegal tone de deşeuri. Acesta ameninţă că va acţiona în judecată firma de salubritate, dar și pe edilul oraşului pentru tulburare de posesie.

Oficial groapa de gunoi este închisă, însă nimeni nu se sfieşte să scape de deşeuri aici. Este un focar uriaş de poluare şi de boli, ce nu corespunde cerinţelor de mediu. Pentru că au fost aruncate haotic, doar un buldozer încearcă să facă faţă gunoaielor  împrăștiate pe o rază de aproximativ 2 km şi să elibereze strada care este aproape impracticabilă.

Autorităţile sunt conştiente că în zonă sunt încalcate regulile de protecție a mediului înconjurător, dar le ignoră pentru că afacerile cu deşeuri sunt rentabile. Deşi municipalitatea are contract cu o firmă de salubritate, locul de depozitare a gunoiului este tot celebra groapă. Se aruncă peste tot. Se aruncă oriunde. Se aruncă orice. Au transformat rampa de deşeuri într-un munte, de aceasta dată însă.. un munte de mizerie.

Imaginea dezolantă a gunoaielor îşi lasă amprenta în mintea celor care frecventează această zonă. Deşi groapa nu are aviz de funcţionare, ea se umple și miroase în continuare. Reprezentantul firmei de salubritate din Medgidia, Gabriel Constantinescu recunoaşte că vina le aparţine, însă promite că în trei săptămâni zona va fi complet reabilitată.

Din când în când, gunoaiele sunt arse, pentru a face loc următoarelor transporturi, spre disperarea locuitorilor.

Singurii care ar avea de suferit dacă s-ar închide groapa de gunoi ar fi cei care îşi câștigă existența din materiale aruncate aici. Săracii oraşului caută pet-uri, metale, de fapt tot ce poate fi vândut pentru a scoate un ban din resturile altora.

Dincolo de nepăsarea şi dispreţul autorităţilor pentru mediul înconjurător, toţi ne plângem de mizerie, de poluare şi de calitatea aerului. Pentru toţi însă, această situaţie ar trebui să fie nu numai o lecţie, ci și o datorie civică de a schimba viitorul, care în fond se clădeşte pe acţiunile noastre din prezent.

Reporter: Catalina Smereca ; Imagine: Valentin Cerbanescu