Gripa aviară, confirmată pe litoral

E alerta la Constanta, dupa ce, pe plaja din statiunea Mamaia au fost descoperite cadavrele mai multor pasari salbatice. Unele dintre ele erau intr-o stare avansata de putrefactie. Autoritatile au promis ca vor merge si le vor ridica, dupa care vor trimite spre analiza probe pentru a afla daca este vorba sau nu de gripa aviara. Aparitia pasarilor pe plaja vine la doar cateva zile dupa ce autoritatea nationala sanitar veterinara a confirmat prezenta virusului la doua lebede gasite moarte in portul Constanta.

Neplacuta descoperire a fost facuta de cativa copii care se jucau pe plaja. Cum insa temperaturile au fost, duminică, mai ridicate ca de obicei, in statiune au ajuns si localnicii, care au observat si ei cadavrele de pasari zacand pe plaja. Nu a fost tocmai o priveliste placuta.

Teama oamenilor este cu atat mai mare, cu cat in urma cu o saptamana autoritatile de la Bucuresti au confirmat prezenta virusului gripei aviare la Constanta.

Dupa confirmarea primelor cazuri de gripa aviara, directia sanitar veterinara din Constanta a dispus luarea unor masuri de siguranta. Astfel, au fost inchise targurile si oboarele din judet. Deasemenea, s-a dispus menținerea păsărilor din gospodărie în adăposturi închise pentru a împiedica venirea acestora în contact cu păsările salbatice, interzicerea accesului rațelor și gâștelor domestice la luciu de apă pentru a evita contactul cu păsările sălbatice, iar proprietarii de pasari vor fi obligati sa ii informeze imediat pe medicii veterinari despre orice caz de imbilnavire sau mortalitate intregistrat in gospodarie.

Redactor: Paul Alexe