Grijă mare de unde cumpărați carnea de porc de Crăciun

Sărbătorile de iarnă aduc nu numai bucurii, ci, din păcate, şi necazuri. Cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar acum când, în mod tradiţional, se sacrifică mulţi porci crescuţi în gospodării. Carnea trebuie testată de medicii veterinari înainte de consum. Infectarea cu trichineloză, poate avea consecințe grave sau poate fi chiar fatală.

Chiar dacă iarna s-a instalat de câteva zile,Crăciunul este doar la aproape 3 săptămâni distanță. Constănţenii se pregătesc deja de sărbătoare şi au plecat în căutarea porcului de Crăciun. Prin supermarketuri şi pieţe, se vând deja pulpe, căpăţâni, carcase întregi de porc. Inspectorii sanitar-veterinari atrag atenţia că trebuie verificată toată carnea care nu este cumpărată din magazine sau din pieţe autorizate. Oamenii deja știu de efectele grave  pe care le poate produce acest parazit . Aceștia cumpărând carne doar din locurile autorizate.

Sacrificarea porcilor şi consumarea lor în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorilor. Aceste situații nefericite apar mai ales în sezonul rece,în perioada sărbătorilor de iarnă,când se sacrifică tradițional un număr mare de porci. Negătită corespunzător sau consumată in stare crudă, această carne poate îmbolnăvi consumatorii, aceștia suportănd mari suferințe uneori cu urmări neplăcute. Nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic şi comunicarea rezultatului. Contaminarea se face exclusiv pe cale digestivă, prin consumul de carne infestată. Potrivit specialiștilor, examenul cărnii poate fi efectuat în trei centre din municipiul Constanţa şi în câte un centru în Mangalia, Cernavodă, Medgidia şi Năvodari. La Constanţa,se pot face aceste examene la sediul DSVSA, în Piaţa Griviţei şi în Piaţa Brick.

Rpeorter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea