Grevă în Catalonia

Grevă în Catalonia, în urma referendumului controversat care a avut loc duminică.  Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de violențele poliției spaniole din ziua votului pe tema independenței regiunii.

Sindicatele Catalane au convocat o grevă generală în semn de protest  față de ”grava încălcare a drepturilor şi libertăţilor” în timpul referendumului de duminică, relatează BBC. Greva a cauzat ambuteiaje, principalele drumuri din regiune fiind blocate. Numeroase întreprinderi mici din Catalonia au rămas închise pe parcursul zilei. De asemenea, școli, universități și centre medicale au rămas închise sau au operat la nivel minim. Portul din Barcelona a fost afectat de grevă, însă Aeroportul El Prat și taxiurile au operat în mod normal. Metroul din Barcelona a funcționat la o capacitate de 25% la orele de vârf și a fost oprit în rest. Atracțiile turistice principale au fost de asemenea închise.

Aproape 900 de persoane au fost rănite în decursul zilei de duminică. Forțele de ordine spaniole au încercat să împiedice desfășurarea votului, considerat ilegal de Guvernul de la Madrid. În ciuda acestor eforturi, 2,2 milioane de oameni s-au prezentat la vot. Conform guvernului catalan, 90% dintre votanți s-au pronunțat în favoarea independenței, dar rezultatul nu a fost anunțat încă în mod oficial.

Redactor: Isabela Boantă