Greva foamei pe o platformă maritimă

Ajunși la limita răbdării, cei 20 de salariați de pe platforma maritimă Uranus au amenițat că vor recurge la gesturi extreme.

Șeful echipajului a fost la un pas să se arunce în apă. A fost nevoie de intervenția polițiștilor și după câteva ore de discuție cu negociatorii, el a renunțat la gest. Membrii echipajului nu vor coborî însă de pe platformă până nu își vor primi salariile restante  din luna noiembrie și până în prezent.

Problemele oamenilor au început în urmă cu 10 zile când au decis să intre în greva foamei, după ce patronii companiei au refuzat sa le plătească salariile. În urmă cu patru zile, platforma a fost adusă la țărm iar în ziua următoare conducerea a decis să facă o dezinfecție, după ce unul dintre angajați ar fi făcut febră și au existat suspiciuni de infectare cu Covid 19.

De partea cealaltă, reprezentanții companiei au făcut o plângere penală împotriva angajaților și au susținut că aceștia ar fi împiedicat operațiunea de dezinfecție. În cauză, parchetul a deschis un dosar penal in rem și fac cercetări cu privire la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

„Ancheta are ca obiect cercetarea împrejurărilor în care un grup de persoane aflate pe o platformă maritimă refuză să permită efectuarea dezinfecției platformei, deși la bordul acesteia a fost identificată o persoană care a prezentat simptome caracteristice COVID 19”,  se arată în Comunicatul Parchetului Judecătoriei Constanța

Ieri, 7 aprilie, oamenii au aflat de plângerea cu privire la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolillor de la parchet, iar răbdarea a atins cote maxime. Șeful de echipaj a fost primul care a cedat și a amenințat că se sinucide. A fost nevoie de intervenția negociatorilor.

Reprezentanții companiei nu au putut fi contactați. Oamenii sunt însă hotărâți să nu renunțe la protestul lor. Au decis să renunțe la gest însă vor continua să rămână la bordul platformei până când își vor primii salariile.

Redactor: Cristina Niță