“Green Danube”, lansat la Constanța

Canalele navigabile vor fi mai sigure în câțiva ani. Un nou proiect lansat astăzi de CERONAV, va ajuta la implementarea unor sisteme noi de transport ecologice în zonele de tanzit. Proiectul „Green Danube” are ca scop prevenirea poluării aerului atmosferic în zona Dunării, de la izvoare și până la Marea Neagră.

Proiectul „Green Danube” vine în întâmpinarea problemelor de mediu ale transportului pe ape interioare, puse în evidență de diverse politici, strategii și inițiative europene.

Prin acest proiect se dorește reducerea emisiilor prin utilizarea unor tehnologii ecologice cu ajutorul unui studiu asupra flotei actuale, care se referă la tipurile de moatoare, vechimea navei, consumul de combustibil și emisiile de gaze.

În perioadele aprilie-iunie si septembrie-octombrie ale acestui an, CERONAV va încerca identificarea zonei care produce cea mai mare cantitate de poluanți. Totodată vor fi construite și mai multe centre de informare.

10 parteneri din 7 țări și 6 parteneri strategici din Austria, Bulgaria, Germania, Ungaria, Serbia și România se vor ocupa de implementarea proiectului, pe o perioadă de 30 de luni. Finantarea este acordata de comisia europeana, in proportie de 85%, restul de catre ministerul dezvoltării regionale, administrratia publica a fondurilor europene, iar Ceronav contribuie cu 2 la sută.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea