Grecia se pregătește de primele alegeri parlamentare de la izbucnirea crizei datoriilor suverane

În cursa electorală s-au înscris cel putin 10 partide. Analiștii afirmă că, cel mai probabil, se va forma o coalitie de guvernare, fapt ce va provoca instabilitate in această țară.

Posibilele scenarii de guvernare realizate de economișți nu sunt prea îmbucurătoare. Printre favoriți se numără Partidul Noua Democratie de centru drepta, din Opozitie, care conduce in sondaje, insă nu pare sa aibă o majoritate covârșitoare. În schimb, socialistii de la PASOK nu se bucura de o popularitate prea mare. Analiștii consideră că aceștia vor pierde foarte mult in urma acestui vot pentru că liderul partidului, fost ministru al Finantelor, este asociat cu planul de salvare si cu masurile de austeritate care au afectat grav populația Greciei. In afara acestor două partide, celelalte formațiuni guvernamentale, adica comunistii si partidele de centru, se opun măsurilor de austeritate. In aceste conditii, exista trei scenarii posibile pentru realizarea guvernarii. Primul ar fi actuala coalitie de guvernare, dar cu alt lider. Partidul  Noua Democratie ar putea conduce aceasta coalitie, alaturi de PASOK, urmand acelasi plan, favorabil austeritatii, ca si pana acum. Desi sunt rivale, ele s-ar putea intelege asupra unui nou partenr tehnocrat, fapt ce le va convine celor de la Bruxelles si va fi favorabil pentru moneda euro.  Al doilea scenariu cuprinde un guvern de centru-dreapta, ce ii va include pe independenti si unele partide care sunt impotriva austeritatii. Insa un astfel de executiv ar produce multe incertitudini, air în aceste conditii, moneda euro va avea de suferit. Un Guvern anti-austeritate este cel dea-l treilea scenariu emis de analiștii economici. Este posibil ca noul Guvern elen sa fie condus de partidele care nu promoveaza taierile, de dreapta si de stanga. Insa este extrem de improbabil ca sa formeze o majoritate, dar daca acest scenariu se va adeveri, atunci Grecia va iesi din zona euro. Desi ar fi o masura buna pe termen lung, ar avea efecte imediate catastrofale, precum caderea sistemului bancar european si expulzarea altor tari din uniunea monetara.

În cursa pentru guvernare s-a înscris și o româncă. Este vorba de Cristina Vitous, născută în Timișoara și stabilită in Grecia din 1984. Românca a ajuns să locuiască pe meleagurile elene în urma căsătoriei cu un cetățean grec. Ea s-a stabilit în Atena unde a studiat la Academia Pedagogica. In politica a intrat in 2010 cand a participat la alegerile electorale la Primarie.

Deși așteptat ca un colac de salvare, scrutinul din acest an va fi organizat cu un buget extrem de redus.Din cauza gravelor probleme financiare cu care se confruntă statul grec, Ministerul de Interne a anunţat că va utiliza mai puţin de 50 de milioane de euro.Pentru a rămâne în limitele bugetului de stat pentru 2012, ministerul a precizat că a redus cheltuielile pentru materialele electorale la  8,5 milioane, faţă de 15,5 milioane în 2009.Reducerea pierderilor din sectorul public se află printre priorităţile autorităţilor elene pentru a menţine angajamentele de ajustare bugetară asumate în schimbul sprijinului financiar al UE şi FMI.

Redactor: Raluca Damian