Gospodăria Tradițională din Dobrogea

Pasionații de etnografie pot face o incursiune în trecutul dobrogean pentru a descoperi ocupațiile locuitorilor din satele Dobrogei.

Expoziția temporară „Gospodăria tradițională din Dobrogea”, de la Muzeul de Artă Populară din Constanța, aduce în fața publicului atmosfera satelor, din această zonă, de acum 50-60 de ani. Toate acestea sunt posibile prin intermediul obiectelor păstrate de țărani de-a lungul altor zeci de ani.

Expoziția reconstituie portretul unei bătrâne din satele românești, înconjurată de ustensile de industrie casnică textilă, aflate în camera de zi. Totodată, prin intermediul vaselor de lemn și aramă este redată activitatea din tindă, acolo unde se aflau vatra și cuptorul la care se pregăteau mâncarea și pâinea.

Scopul expoziției temporare „Gospodăria tradițională din Dobrogea” este acela de a reconstitui viața de zi a locuitorilor din acest ținut: români autohtoni, aromâni, bulgari, turci, tătari, ruși lipoveni sau chiar țigani nomazi. Obiectele care alcătuiesc expoziția „Gospodăria tradițională din Dobrogea” fac parte din colecțiile Muzeului de Artă Populară Constanța și au fost achizițonate în urma cercetărilor de teren din anii 1974-1980.

Expoziția temporară „Gospodăria tradițională din Dobrogea” poate fi vizitată în perioada martie – octombrie 2020.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: George Dima