Google Drive, lansat oficial

Miercuri a fost lansat in sfirsit mult anuntatul Google Drive, noul serviciu de stocare in cloud de la Google. Drive face parte din suita Google Apps si il va contine pe deja existentul Google Docs. Deocamdata, serviciul este disponibil doar in SUA, urmand ca pentru restul lumii sa fie activat treptat,  intr-un interval de patru pana la opt saptamani..

Ce este Google Drive

Pe foarte scurt, Google Drive este un spaţiu de stocare in cloud asociat contului de Gmail (sau, pentru cei care folosesc Google Apps for Business, asociat mail-ului de la companie), cu posibilităţi de sharing şi cooperare cu alţi utilizatori.

Dacă vreţi, Google Drive este un fel de DropBox integrat în contul de mail. Sau, pentru cine nu cunoaşte serviciul DropBox, un fel de depozit de fişiere in cloud, cu o mulţime de funcţionalităţi.

Google Drive este inclus în suita Google Apps. În plus, Google Drive va exista şi sub formă de aplicaţie (compatibilă cu Mac OS, Windows, Android), care va sincroniza conţinutul online cu un folder specificat de pe desktop, numit Google Drive.

Google Drive ofera un paţiu de stocare gratuit  de 5GB. Daca doriti insa ceva mai mult va trebui sa scoateti bani din buzunar si sa faceti un upgrade.

Primul upgrade este de 25GB = 2,50$/lună, pentru orice utilizator cu cont la Google (spaţiu la comun cu Picassa), respectiv de 20GB = 4$/lună pentru utilizatorii Google for Business.

Asta în condiţiile în care concurenţa stă cam aşa: DropBox oferă implicit 2GB (următorul upgrade de 50GB = 10$/lună), Box oferă 5GB gratuit ( un upgrade costa 25GB=10$/lună), iCloud are si el la dispozitie in mod gratuit 5GB (upgrade-ul de 10GB = 20$/an), Amazon Cloud Drive – 5GB (20GB = 20$/an).

În Drive for Business (pentru Google Apps for Business), administratorul va putea cumpăra extra storage după diverse planuri tarifare. De asemenea va putea modifica limitele spaţiului fiecărui utilizator/grup de utilizatori după necesităţile fiecăruia.