Google a creat primul creier artificial

Eforturile unei echipe de cercetători, angajaţi la celebrele laboratoare Google X Labs, au dat rezultate remarcabile în direcţia creării primului creier artificial, capabil să înveţe din propriile experienţe.
Cunoscuţi mai degrabă pentru inventarea autoturismelor care se conduc singure şi ochelarii inteligenţi Google Glasses, cercetătorii de la Google X Labs lucrează la încă un proiect extrem de ambiţios, ce încearcă crearea unei replici virtuale pentru creierului uman, capabilă de învăţare.

Pentru scopul propus, cercetătorii au recurs la crearea unei reţele neurale artificiale, folosind un sistem de calcul înzestrat cu nu mai puţin de 16000 procesoare interconectate şi software experimental specializat. Prototipul rezultat a fost conectat apoi la reţea şi lăsat liber pe internet, urmând ca echipa de cercetători să monitorizeze rezultatele şi comportamentul său.

Printre altele, în cadrul experimentului reţeaua neurală a învăţat să identifice poze cu pisici, extrase cu mare acurateţe dintr-o colecţie de peste 10 miliarde de miniaturi create folosind filmuleţe de pe YouTube. Rezultatele par să suporte teoriile biologilor, care sugerează că neuronii din creier au o abilitate înnăscută pentru identificarea de obiecte specifice.

Cu adevărat remarcabil este faptul că cercetătorii nu au oferit niciodată indicii reţelei neurale, care să dezvăluie exact ce anume ar trebui să găsească. Sistemul a inventat în mod independent “conceptul de pisică”, fără intervenţie din exterior.

Pentru început, folosirea sistemelor de calcul capabile de învăţare poate fi de mare folos în domeniul motoarelor de căutare, îmbunătăţind relevanţa şi acurateţea rezultatelor furnizate la căutările semantice – sistem în care utilizatorii pun efectiv întrebări motorului de căutare, primind înapoi răspunsuri relevante pentru contextul întrebării formulate şi nu doar cuvintele folosite ca temenii de căutare.

Alte îmbunătăţiri pot fi aduse în domeniul algoritmilor de translaţie, sisteme de recunoaştere vocală, traducerea conversaţiilor dintr-o limbă în alta şi sisteme de recunoaştere vizuală.